www.peloponews.gr

YOU ARE HERE:

Ηλεια

Στην Ηλεία πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών

Στη φωτογραφία πίσω από τα σκουπίδια διακρίνεται νοσοκομείο με πολλές ελλείψεις σε ιατρούς!Τα σκουπίδια προφανώς υπάρχουν για ντεκόρ απαιτητικών φωτογράφων.

Περισσότερα: Στην Ηλεία πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών

 

Δεν έχουμε γιατρούς στην Ηλεία

Αποκλείεται.Στην Ηλεία είμαστε όλοι γιατροί και όλοι νοσοκόμοι.Καλά πέρα από την πλάκα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο Υπουργός Υγείας κ.Άδωνης Γεωργιάδης τι εγκαινίαζε στην Αμαλιάδα;

Περισσότερα: Δεν έχουμε γιατρούς στην Ηλεία

   

Ο Γιώργος Κοντογιάννης επιμένει να ρωτά για την υγεία σε έναν νομό πουδεν ενδιαφέρεται που δεν έχει πρωτοβάθμια υγεία


Μα αν ενδιαφερόταν ο Ηλείος για την υγεία κ.Κοντογιάννη θα έκανε μια διαμαρτυρία, μια κατάληψη κάτι.Δεν ενδιαφέρεται ο Ηλείος για την υγεία των παιδιών του δυστυχώς.Άλλα τον απαςχολούν!!!
Να καλυφθούν όλα τα κενά στο Νοσοκομείο Πύργου
​Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Πύργου ζητεί για άλλη μια φορά με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.​Στην Αναφορά του ο Γιώργος Κοντογιάννης διαβίβασε την επιστολή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας (Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου) στην οποία καταγράφονται αναλυτικά όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό στην παθολογική, χειρουργική και καρδιολογική κλινική, καθώςκαι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μεσογειακής Αναιμίας.
​Ο Ηλείος Βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες ενέργειες από το Υπ. Υγείας, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, το οποίο με αυταπάρνηση προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες της Ηλείας.​Τέλος ο Γιώργος Κοντογιάννης επισημαίνει για πολλοστή φορά την ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας, καθώς σχεδόν σε όλα παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και πως παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν στις προσλήψεις, είναι αναγκαίο να βρεθεί κάποια φόρμουλα που θα εξαιρέσει τον τομέα της υγείας από τους περιοριστικούς κανόνες που ισχύουν για τοΔημόσιο.

Περισσότερα: Ο Γιώργος Κοντογιάννης επιμένει να ρωτά για την υγεία σε έναν νομό πουδεν ενδιαφέρεται που δεν έχει πρωτοβάθμια υγεία

   

Αγιοποιήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σχολικούς φύλακες

Μετά την αγιοποιήση εκ των πραγμάτων του πρώην Πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπάνδρέου, ήρθε σήμερα και η ώρα του Κυριάκου να "αγιοποιηθεί" από τους σχολικούς φύλακες.

Περισσότερα: Αγιοποιήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σχολικούς φύλακες

   

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με αυτούς ήπιε καφέ ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα


Στην Πάτρα βρέθηκε χθες για λίγες ώρες ο Πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τη συζυγό του Άντα προκειμένου να παραστούν στο μνημόσυνο για τους γονείς της Άντας Παπαπάνου.

Το μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στον Ι.Ν. Αγγέλων στο Α' Νεκροταφείο τελέστηκε παρουσία λίγων συγγενών .
Αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε για καφέ σε κατάστημα της παραλιακής με τους Παντελή Πρέζα, Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, Διονύση Γράψα, Σοφοκλή Τσιμπλοστεφανάκη και Νίκο Μπάστα.
πηγή : flamiskonstantinos.blogspot.grhttp://tsipashlias.blogspot.gr/2014/07/blog-post_4728.html

Περισσότερα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με αυτούς ήπιε καφέ ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα

   

Δείτε την αφή της Ολυμπιακής φλόγας το 1968

Κι άλλο σπάνιο βίντεο με το ταξίδι της φλόγας να ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία ...Περισσότερα: Δείτε την αφή της Ολυμπιακής φλόγας το 1968

   

Πώς να παγώσετε τα αναψυκτικά σε 2 λεπτά Video

Τα αναψυκτικά και οι μπύρες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, δεν μπορούν να καταναλωθούν ζεστά. Αν το ψυγείο είναι γεμάτο ή εάν έχετε ξεχάσει εκτός ψυγείου τις μπύρες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το βίντεο που ακολουθεί, αποκαλύπτει το μυστικό για το πώς μπορεί ένα αναψυκτικό να παγώσει σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 2 λεπτά!

Παίρνουμε μία μικρή λεκάνη και βάζουμε μέσα νερό. Προσθέτουμε πάγο και δυο-τρεις κουταλιές αλάτι. Το ανακατεύουμε, περιμένουμε λίγο, τοποθετούμε μέσα το κουτί με το αναψυκτικό και αφήνουμε τη …χημεία να κάνει τη δουλειά της.

Αρκούν δύο λεπτά και το αναψυκτικό αποκτά ιδανική θερμοκρασία.

topontiki.gr

Περισσότερα: Πώς να παγώσετε τα αναψυκτικά σε 2 λεπτά Video

   

Ακριβαίνει κατά 11 το ρεύμα από 25 Ιουλίου για μικρές καταναλώσεις

Αυξήσεις της τάξης του 11% για τους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και μειώσεις έως 3,4 % στα τιμολόγια της ΔΕΗ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ηλεκτροδότηση κοινόχρηστων χώρων ισχύουν από 25 Ιουλίου 2014. 

Τα οικιακά τιμολόγια για όσους έχουν κατανάλωσημεγαλύτερη από 800 κιλοβατώρες, το νυχτερινό τιμολόγιο όπως και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παραμένουν αμετάβλητα, ενώ όσοι έχουν κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες μπορούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Τις αλλαγές στις χρεώσεις ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, σε εφαρμογή της πολιτικής για εξάλειψη των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια. Δηλαδή της επιβάρυνσης μιας κατηγορίας καταναλωτών σε όφελος μιας άλλης που ουσιαστικά επιδοτείται. 

Πηγή: tovima.grhttp://hassapis-peter.blogspot.gr/2014/07/11-25.html

Περισσότερα: Ακριβαίνει κατά 11 το ρεύμα από 25 Ιουλίου για μικρές καταναλώσεις

   
Ασπίδα. Το πρώτο μυστικό όπλο των Ελλήνων

Ασπίδα Το πρώτο μυστικό όπλο των Ελλήνων


του Παντελή ΚαρύκαΗ ασπίδα απετέλεσε αχώριστο σύντροφο του Έλληνα πολεμιστή από την στιγμή της υιοθέτησής της. Οι πρώτες γνωστές ελληνικές ασπίδες ήταν οι πυργόσχημες ασπίδες, όπως αυτές που εικονίζονται στην περίφημη τοιχογραφία της νηοπομπής από το Ακρωτήρι της Θήρας (18ος αιώνας π.Χ.). Ακολούθησε η περίφημη μυκηναϊκή οκτώσχημη, η οποία σηματοδότησε πραγματική επανάσταση στον τομέα της τακτικής και η οποία αποτελεί την γενεσιουργό αιτία της οπλιτικής φάλαγγας.
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε σε μια μελέτη βασισμένη στην ομηρική περιγραφή περί της ασπίδας του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου, η οποία είχε ως σκοπό να ανιχνεύσει την αντοχή των περιγραφομένων ασπίδων. Την εποπτεία του πειράματος είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Στεφ. Παϊπέτης.
Η ασπίδα του Αχιλλέα, βάσει της ομηρικής περιγραφής, ήταν κατασκευασμένη από πέντε στρώσεις μετάλλων, δύο εξωτερικά από ορείχαλκο, δύο από μαλακό κασσίτερο και μιας από χρυσό. Η επιλογή των υλικών δεν έγινε τυχαία, όπως απέδειξε το σύγχρονο πείραμα. Τα στρώματα του ορειχάλκου αποτελούσαν το σκληρό «κέλυφος» της ασπίδας, ενώ τα στρώματα των μαλακών μετάλλων, χρυσού και κασσίτερου αποτελούσαν το στρώμα απορρόφησης της κινητικής ενέργειας των εχθρικών βλημάτων.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησαν ένα λογισμικό υπόδειγμα. Κατ’ αρχήν υπολόγισαν την κινητική ενέργεια που παράγει ένας σύγχρονος πρωταθλητής του ακοντισμού, όταν εξακοντίζει το ακόντιο του. Κατόπιν προσάρμοσαν το ποσό ενεργείας επί του λογισμικού τους υποδείγματος. Το συμπέρασμα δε στο οποίο κατέληξαν επιβεβαιώνει απολύτως την ομηρική περιγραφή, σύμφωνα με την οποία όταν οι Τρώες Έκτωρ και Αστεροπαίος εξακόντισαν τα ακόντια τους κατά του Αχιλλέα, η ασπίδα του τελευταίου απορρόφησε τα πλήγματα, χωρίς να τρυπηθεί. Και το λογισμικό υπόδειγμα επίσης δεν τρυπήθηκε, αλλά οι στρώσεις των διαφορετικών υλικών του απορρόφησαν το πλήγμα.
Ο καθηγητής Παϊπέτης υπολόγισε ότι το πάχος του κάθε στρώματος δεν ήταν μεγαλύτερο του 1mm, έτσι ώστε το συνολικό πάχος της μεταλλικής επένδυσης της ασπίδας να μην ξεπερνά τα 5mm μειώνοντας δραματικά το βάρος και αυξάνοντας τη χρηστικότητά της.Όσον αφορά την ασπίδα του Αίαντα Τελαμώνιου, η ομηρική περιγραφή ήθελε την πυργόσχημη ασπίδα του κατασκευασμένη από επτά στρώσεις δερμάτων βοδιών και μια εξωτερική στρώση ορειχάλκου. Στην περίπτωση αυτή οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών κατασκεύασαν ένα υπόδειγμα της ασπίδας, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά. Κατόπιν με την βοήθεια αεροβόλου όπλου βλήθηκε κατά της ασπίδας ορειχάλκινο βλήμα. Το αεροβόλο όπλο προσέδιδε στο βλήμα την απαραίτητη κινητική ενέργεια, την ανάλογη με αυτή με την οποία ένας σύγχρονος πρωταθλητής του ακοντισμού θα εκτόξευε το ακόντιό του. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εκπληκτικό. Το βλήμα σταματήθηκε στο έβδομο στρώμα δέρματος, ακριβώς όπως ανέφερε ο Όμηρος ότι συνέβη όταν ο Αινείας έριξε το ακόντιο του κατά του Αίαντα στην μεταξύ τους συμπλοκή!Αποδείχτηκε λοιπόν ότι οι Έλληνες τεχνίτες, από τους μυκηναϊκούς τουλάχιστον χρόνους είχαν γνώση της αντοχής των υλικών, σε βαθμό να τοποθετούν το κάθε υλικό, ώστε και το βάρος να μειώνουν και την αντοχή να μεγιστοποιούν. Η αρχή αυτή διατηρήθηκε και στις μεταγενέστερες αργολικές ασπίδες, οι οποίες άλλωστε αποτελούσαν εξέλιξη της ασπίδας του Αχιλλέα. Και αυτές ήταν κατασκευασμένες από ξύλινο σκελετό, επί του οποίου επιστρωνόταν φύλλα μετάλλου.
hellasforce.gr

Περισσότερα: Ασπίδα Το πρώτο μυστικό όπλο των Ελλήνων

   
Η άγνωστη θεραπευτική μέθοδος του Αριστοτέλη

Η άγνωστη θεραπευτική μέθοδος του Αριστοτέλη


Περιγράφεται μία περίπτωση θεραπείας που προτείνει ο Αριστοτέλης για τους πόνου της πυέλου.Ο Διογένης Λαέρτιος στο βιβλίο του «Βίοι Φιλοσόφων» στο ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στον Αριστοτέλη, μας αποκαλύπτει μία εξαιρετικά σημαντική πληροφορία η οποία στις μέρες μας παραμένει εντελώς άγνωστη.
Σύμφωνα με το αρχαίο κείμενο, αποκαλύπτεται ότι ο Αριστοτέλης διέθετε πολλές ιατρικές γνώσεις, γεγονός που λογικά θα ήταν αναμενόμενο, από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο πατέρας του ο Νικόμαχος, ήταν γιατρός και μάλιστα μέσα στην βασιλική αυλή.Περιγράφεται λοιπόν, αν και με μεγάλη συντομία, μία περίπτωση θεραπείας που προτείνει ο Αριστοτέλης για τους πόνου της πυέλου. Η πύελος αποτελεί την βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Σήμερα η περιοχή αυτή είναι περισσότερο γνωστή με τον όρο «λεκάνη» και η ασθένεια αυτή, «πόνος της μέσης μας»Πρόκειται πιθανώς για ένα πιασμένο νεύρο του σπονδύλου που συνδέει την πύελο (λεκάνη) με την σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κουνηθεί καθόλου, εξαιτίας των ισχυρών πόνων.Αυτή η πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδος που προτείνει ο Αριστοτέλης παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι η ασθένεια αυτή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και στην σημερινή εποχή, καθώς ακούμε συνεχώς για συνανθρώπους μας που λόγω του δυνατού πόνου στη μέση τους πολλές φορές να μην μπορούν ούτε να περπατήσουν!Ας εξετάσουμε το σύντομο, αλλά άκρως αποκαλυπτικό αρχαίο κείμενο:καὶ Λύκωνα λέγειν ὡς ἐν πυέλῳ θερμοῦ ἐλαίου λούοιτο καὶ τοὔλαιον διαπωλοῖτο.
Ο Αριστοτέλης, συμβούλεψε κάποτε τον Λύκωνα, ο οποίος έπασχε από πόνους της πυέλου, (λεκάνης) να λουστεί με ζεστό λάδι, ώστε να απελευθερωθεί από τους πόνους του.(Ο Λύκων ήταν ένας από τους μελλοντικούς διευθυντές του Περιπατητικού Λυκείου, το οποίο διοίκησε μάλιστα για 44 ολόκληρα χρόνια.)ἔνιοι δὲ καὶ ἀσκίον θερμοῦ ἐλαίου ἐπιτιθέναι αὐτὸν τῷ στομάχῳ φασί·Μερικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι τον είχε συμβουλέψει επιπλέον, να τοποθετήσει και μια μικρή θερμοφόρα γεμάτη ζεστό λάδι, την οποία θα έπρεπε να τοποθετήσει επάνω στο στομάχι του, όσο ήταν ξαπλωμένος.καὶ ὁπότε κοιμῷτο, σφαῖραν χαλκῆν βάλλεσθαι αὐτῷ εἰς τὴν χεῖρα λεκάνης ὑποκειμένης,
Επίσης, ο ασθενής θα έπρεπε να κρατάει στην παλάμη του μια χάλκινη σφαίρα. Όταν κάποτε θα κοιμόταν, τότε αυτή η σφαίρα θα γλιστρούσε από το χέρι του (αφού λόγω του ύπνου θα χαλάρωνε) και θα έπεφτε σε μια μεταλλική λεκάνη που βρισκόταν ακριβώς από κάτω.ἵν” ἐκπεσούσης τῆς σφαίρας εἰς τὴν λεκάνην ὑπὸ τοῦ ψόφου ἐξέγροιτο.
Έτσι ώστε πέφτοντας η χάλκινη σφαίρα στην μεταλλική λεκάνη, να προκαλέσει δυνατό θόρυβο και ο ασθενής να ξυπνήσει τρομαγμένος, έτσι ώστε να πεταχτεί από το κρεβάτι του!Προφανώς με αυτήν την πρωτότυπη μέθοδο του Αριστοτέλη, ο ασθενής ακούγοντας ξαφνικά μέσα στον ύπνο του, τον οξύ και ενισχυμένο ήχο που παράγεται από την πτώση της χάλκινης σφαίρας στην μεταλλική λεκάνη, πετάγεται έντρομος από το κρεβάτι του, προσπαθώντας έντρομος να καταλάβει τι συμβαίνει!Όμως ακριβώς χάρη σε αυτήν την απρόσμενη και μη ελεγχόμενη αντίδρασή του, ο ασθενής αναγκάστηκε, χωρίς να το θέλει να λυγήσει την μέση του, κάτι που προηγουμένως όμως του ήταν αδύνατο να το κάνει λόγω των ισχυρών πόνων!Εντωμεταξύ το νεύρο της πυέλου, αλλά και οι σπόνδυλοι οι οποίοι δέχτηκαν μια ισχυρή λίπανση από το μπάνιο στο ζεστό λάδι που προηγήθηκε της κατάκλισης, αλλά και από την ζεστή θερμοφόρα, χαλάρωσαν και ηρέμησαν λόγω της ευεργετικής θερμότητας που δέχτηκαν!
Έτσι, με το ξαφνικό τράνταγμα του σώματος από την ενστικτώδη απότομη αντίδραση, επανήλθαν στην σωστή θέση τους και σταμάτησαν να πονάνε!Βεβαίως σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας θα πρέπει να παίζει και το υλικό του χαλκού από το οποίο αποτελείται η σφαίρα που ο ασθενής κρατάει στο χέρι του, καθώς ο χαλκός αποτελεί ένα μέταλλο που βρίσκεται μέσα σε κάθε σχεδόν σημείο του σώματός μας και χαρακτηρίζεται κυρίως από αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της συγκεκριμένης θεραπείας.Άλλωστε είναι και σήμερα γνωστό ότι η χορηγία χαλκού, μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα.Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε ότι η θεραπεία που πρότεινε ο Αριστοτέλης, επιτεύχθηκε με απολύτως φυσικό τρόπο και μάλιστα κατά την διάρκεια του ύπνου, όταν δηλαδή λειτουργεί το συνειδητό μέρος της Ψυχής μας, το οποίο μας συνδέει με την θεία μας υπόσταση και θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση των ασθενειών οι οποίες στην συνέχεια εμφανίζονται στο σώμα μας.Βεβαίως, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε αυτήν την άκρως πρωτοποριακή και αποτελεσματική μέθοδο «εναλλακτικής» θεραπείας που προτείνει ο Αριστοτέλης, στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που με τα σήμερα ιατρικά δεδομένα, πιθανότατα να απαιτούσε εγχείρηση!
hellasforce.com

Περισσότερα: Η άγνωστη θεραπευτική μέθοδος του Αριστοτέλη

   
Οι ξεχασμένοι Έλληνες της Παλαιστίνης και Μέσης Ανατολής και τα ξεχασμένα «ελληνικά βασίλεια»

Οι ξεχασμένοι Έλληνες της Παλαιστίνης και Μέσης Ανατολής και τα ξεχασμένα «ελληνικά βασίλεια


Η προέλευση της ονομασίας της Παλαιστίνης είναι πολύ παλαιά, στην πραγματικότητα είναι πάνω από τριών χιλιάδων χρόνων. Το όνομα Παλαιστίνη προέρχεται από τους Φιλισταίους που είναι ελληνικό φύλο με καταγωγή από τους Αχαιούς από τη Μικρά Ασία και τα νησιά του αιγαίου πελάγους.
Έφθασαν στη νότια ακτή της Παλαιστίνης σε διάφορα κύματα. Μια ομάδα έφθασε στις αρχές της ιστορικής περιόδου και εγκαταστάθηκε στη Γάζα. Μια άλλη ομάδα, προήλθε από την Κρήτη αφού είχε πρώτα απωθηθεί από τον Ράμσι ΙΙΙ το 1194 π.Χ. από μια απόπειρα εισβολής που είχαν κάνει στην Αίγυπτο. Αυτή η ομάδα των Κρητών κατέλαβε τη νότια παράκτια περιοχή, όπου ίδρυσαν πέντε πόλεις στην παράκτια πεδιάδα.Οι Φιλισταίοι ίδρυσαν αυτές τις πέντε πόλεις, και κάθε μια κυβερνιόταν από ένα βασιλιά όπως ήταν η συνήθεια των πόλεων κρατών στον ελληνικό κόσμο.Αυτές οι πόλεις ονομάστηκαν ΝκάΘ (η Πατρίδα του Γολιάθ), Αστόθ, Έκρον, Γάζα, και Ασκάλον.
Η γη των Φιλισταίων ονομαζόταν από τους Εβραίους «νεγέβ των Χερεθί», φράση η οποία σημαίνει «νότος των Κρητών» ακριβώς λόγω της κυρίαρχης παρουσίας των Φιλισταίων στην περιοχή.Σύμφωνα με τις λίγες επιγραφές που έχουν μείνει, κατά το 630 π.Χ. οι Φιλισταίοι είχαν χάσει την ελληνική τους γλώσσα και μιλούσαν Αραμαϊκά.Όμως με την ελληνιστική περίοδο, η ελληνική παρουσία και γλώσσα επανεμφανίζονται στην Παλαιστίνη. Η ελληνιστική περίοδος διάρκεσε στην Παλαιστίνη κατά την περίοδο 332-63 π.χ. Η επαρχία της Γαλιλαίας, όπως και οι γειτονικές επαρχίες της Δεκαπόλεως και της Περαίας, ήταν κατά την εποχή εκείνη πλήρως εξελληνισμένες. Οι εξελληνισμένες πόλεις της Γαλιλαίας και ευρύτερα της Παλαιστίνης παρέμεναν ακμάζουσες και κατά την εποχή του Χριστού. Αν και οι πόλεις ευρίσκονταν υπό Ρωμαϊκή διοίκηση, το ελληνικό στοιχείο εξακολουθούσε να είναι κυρίαρχο και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήταν ελληνικής καταγωγής και οι Φιλισταίοι που μετονομάστηκαν Παλαιστίνιοι, είχαν ξανά εξελληνιστεί.Με την κάθοδο του χριστιανισμού, οι Έλληνες της Παλαιστίνης, αλλά και οι Παλαιστίνιοι, όπως και οι κάτοικοι της Συρίας, της Ιορδανίας, και του Λιβάνου, έγιναν χριστιανοί. Όταν διαιρέθηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Παλαιστίνη, όπως και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής, έγιναν μέρος του Βυζαντίου. Κατά συνέπεια, οι Παλαιστίνιοι αλλά και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Συρίας, του Λιβάνου, και της Ιορδάνιας έγιναν Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί.Με την εμφάνιση του Ισλάμ, και τις επιδρομές των Αράβων από την έρημο της Αραβίας, το Βυζάντιο έχασε αυτές τις περιοχές από τους μουσουλμάνους Άραβες. Οι Άραβες επέβαλαν τη θρησκεία τους και τη γλώσσα τους στις χώρες που κατέκτησαν. Έτσι μαζί με τη μουσουλμανική θρησκεία, η περιοχή αυτή υιοθέτησε και την αραβική γλώσσα, και σε πολύ μικρό διάστημα ο πληθυσμός αραβοποιήθηκε.Όμως όχι όλοι οι κάτοικοι της Παλαιστίνης και των γύρω χωρών έγιναν μουσουλμάνοι. Αρκετοί παρέμειναν Ορθόδοξοι χριστιανοί, αν και έχασαν τη γλώσσα τους και μιλούν μόνο αραβικά. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, αυτοί όλοι οι αραβόφωνοι Ελληνορθόδοξοι χριστιανοί, ονομάστηκαν Ρωμιοί Ορθόδοξοι (Rum Orthodox) από τους Τούρκους, όπως το ίδιο και οι Έλληνες. Από τότε οι αραβόφωνοι κάτοικοι της Παλαιστίνης αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής, αποκαλούνται και αυτοαποκαλούνται Rum Orthodox, δηλ. Ρωμιοί Ορθόδοξοι και όχι μόνο ως Άραβες. Σίγουρα «Ρωμιοί» δεν είναι μόνο οι Ελλαδίτες κι οι Ελληνοκύπριοι. Οι αραβόφωνοι Rum Orthodox, είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες Βυζαντινοί στη Μέση Ανατολή.Λίθος Φωτόςhellasforce.com

Περισσότερα: Οι ξεχασμένοι Έλληνες της Παλαιστίνης και Μέσης Ανατολής και τα ξεχασμένα «ελληνικά βασίλεια

   

Sportnews


article thumbnail

Η χθεσινή ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο (1-2) ήταν η τρίτη φετινή για τους «πράσινους» στο  [ ... ]article thumbnail

Κοντά στην ισοφάριση ενός μεγάλου ρεκόρ βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει τον Άρη στο «Κ [ ... ]article thumbnail

Στην κυριαρχία του Πλατανιά στο δεύτερο ημίχρονο απέδωσε την άνετη νίκη επί της SKODA Ξάνθη ο Νίκος Αναστόπουλο [ ... ]


Οικονομια


article thumbnail

Επί τάπητος στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που εμποδίζουν την εκταμίευση της δόσ [ ... ]article thumbnail

Επί τάπητος κατά τη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να τεθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισεκατομμυ [ ... ]article thumbnail

Κατά τη δίωρη συνάντηση στο ΥΠΑΝ, κυβέρνηση και τρόικα δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές που τις χωρίζ [ ... ]


chat