www.peloponews.gr

YOU ARE HERE:

Ηλεια

40 χρόνια Μεταπολίτευση Επέτειος ή μνημόσυνο


γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας
40 χρόνια λοιπόν. Kαι ποιος Έλληνας γιορτάζει; Ποιος γιορτάζει σήμερα εκτός από την συμμορία της Μεταπολίτευσης; Εκτός από τις τριάντα οικογένειες που εξουσιάζουν, λεηλατούν και βιάζουν καθημερινά αυτή τη Χώρα εδώ και 40 χρόνια; Ποιος γιορτάζει εκτός από τα δημοσιογραφικά και εργολαβικά συγκροτήματα, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες που εδώ και 40 χρόνια πίνουν σαν βρυκόλακες το αίμα αυτού του λαού; Kανείς.

Τί προσέφερε τελικά στην Πατρίδα το φαύλο αυτό καθεστώς της 24ης Ιουλίου που θεμελιώθηκε πάνω στην παράδοση του 37% του εδάφους της Κύπρου και εδραιώθηκε στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης Δημοκρατίας, πάνω στη διαφθορά, την σαπίλα, την συναλλαγή και το κομματικό κράτος; Το καθεστώς που χρεοκόπησε μια άλλοτε ισχυρή και υπερήφανη Χώρα και τελικά εξαθλίωσε το λαό της και παρέδωσε την εθνική της κυριαρχία στους ξένους;

Αυτή ήταν η προδιαγεγραμμένη κατάληξη μιας ψευδεπίγραφης μεταπολίτευσης, μιας μετάβασης στην δημοκρατία που δεν έγινε ποτέ. Τόσο τα δύο πάλαι ποτέ «μεγάλα» κόμματα, όσο και οι σημερινές τους ηγεσίες, είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι για την κατάντια της Πατρίδας. Όλα αυτά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, εγκαθίδρυσαν στην χώρα από κοινού ένα φαύλο και άνομο καθεστώς που διέλυσε τους παραδοσιακούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας, καταχρέωσε το κράτος, ώθησε τους Έλληνες στον δανεισμό και την υπερκατανάλωση, θεσμοποίησε την ατιμωρησία των φαύλων πολιτικών, διέλυσε την Παιδεία και την Υγεία, δημιούργησε και εδραίωσε την διαπλοκή, παρέδωσε την χώρα στους λαθρομετανάστες, αποδυνάμωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, υποβάθμισε την διπλωματική ισχύ και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, ενώ αναγνώρισε τις διεκδικήσεις γειτονικών μας κρατών εις βάρος της Ελλάδας.


Κάποιοι που μπήκαν στην πολιτική την δεκαετία του '70 και του '80 και δεν είχαν «δεύτερο παντελόνι» βρέθηκαν λίγο αργότερα με υπέρογκες καταθέσεις στην Ελβετία, ενώ τα ευγενή προάστια της Αθήνας είναι σήμερα γεμάτα από βίλες, πισίνες και κότερα των πράσινων και γαλάζιων παρατρεχάμενων της εξουσίας που ροκάνιζαν τόσα χρόνια το δημόσιο χρήμα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την ανοχή, αλλά και την συνενοχή, της Αριστεράς, ασέλγησαν βάναυσα στο σώμα της Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια.

Προχθές ακούσαμε έκπληκτοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Παπούλια να λέει στο επετειακό του μήνυμα ότι "η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας κι αυτό πρέπει να το σταματήσουμε". Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός του κράτους και θεματοφύλακας του πολιτεύματος να ομολογεί δημόσια ότι στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει η Δημοκρατία, έχει βιασθεί δηλαδή το δημοκρατικό πολίτευμα; Δεν το λέει ένας ακραίος δημοσιογράφος, ένας λαϊκιστής πολιτικός, δεν το λέει ο Κασιδιάρης απ τη φυλακή ούτε καν η αντιπολίτευση. Το λέει ο Αρχηγός του Κράτους, και δεν αντιδρά κανείς!

Μήπως ο Κάρολος Παπούλιας λέει όσο πιο κομψά μπορεί αυτό που φωνάζουμε εδώ και τέσσερα χρόνια; Ότι καθημερινά παραβιάζεται το Σύνταγμα της Χώρας, ότι ψηφίζονται αντιδημοκρατικοί νόμοι, ότι καταπατώνται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων στο όνομα της σωτηρίας της Χώρας; Μήπως έγινε και ο Παπούλιας αντιμνημονιακός και "λαϊκιστής"; Ασφαλώς, όχι.


Ξέχασε όμως στην κρίση ειλικρίνειάς του ο κ.Παπούλιας να μας πει δυο σημαντικά πράγματα: Πρώτον, αν η Δημοκρατία υποχώρησε λόγω της κρίσης τότε η Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που αντέχει μόνο σε περιόδους οικονομικής ευημερίας; Και δεύτερον και κυριώτερον, αν παραβιάστηκε όντως η Δημοκρατία, αυτός δεν έχει την πρωταρχική ευθύνη ως θεματοφύλακας και αρχηγός του Πολιτεύματος; Γιατί δεν παραιτήθηκε;

Περισσότερα: 40 χρόνια Μεταπολίτευση Επέτειος ή μνημόσυνο

 

25 χρόνια έμειναν μέχρι το τέλος του Ελληνισμού


●     Μειώθηκε κατά 70.000 ο ελληνικός πληθυσμός από το 2013 έως το 2014●     Οδηγούμαστε σε αφανισμό του έθνους μας, έτσι που σε 25 χρόνια δεν θα υπάρχει Ελληνικό έθνος●     Το ποσοστό γονιμότητας ανά γυναίκα είναι 1,4 αλλά για να διατηρηθεί ένας λαός θα πρέπει να ξεπερνά το 2,3●     Πρόκειται για σύγχρονη γενοκτονία
από την Ελίνα Αναγνωστοπούλου
Τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία τηςEurostat που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 70.000 άτομα τον τελευταίο μόνο χρόνο.Πιο συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της χώρας μας ανερχόταν σε 11,062 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2013 ενώ ένα χρόνο μετά βρισκόταν στα 10,992 εκατομμύρια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν είναι  μόνο μειωμένος ο ελληνικός πληθυσμός αλλά κι ο μέσος όρος ηλικίας της ανεβαίνει επικίνδυνα καθώς οι γεννήσεις στην Ελλάδα φέτος είναι ποσοστιαία από τις λιγότερες της Ευρώπης.
Κάθε κράτος έχει ως βασικούς σκοπούς να αυξήσει την έκτασή του, τον πληθυσμό του και να εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών του με τις παροχές του προς αυτούς. Το ελληνικό κράτος, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που υπάρχουν στη σχετική πολιτική διανύει μία εκ των χειρότερων εποχών συγκριτικώς χρονικά με περιόδους ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου σπαραγμού τα ποσοστά της φτώχειας, του υποσιτισμού και της εξαθλίωσης ήταν λίγο πιο αυξημένα σε σχέση με το παρόν.
Η ελληνική οικονομία έχει εδώ και πολλά χρόνια καταρρεύσει κι εμείς δεν αντιδρούμε. Ο οικονομικός κατακερματισμός είναι συνημμένος με την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, έχει φτάσει εδώ και καιρό το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει να σταματήσουμε να επιτρέπουμε τέτοιου είδους πολιτικές στην Ελλάδα μας.
Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη είναι κάτι παραπάνω από κομβική αφού αποτελεί δίαυλο ένωσης της Δύσης με την Ανατολή και του Βορρά με το Νότο. Πρόκειται, λοιπόν για ένα πολιτισμικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι που θα μπορούσε να είναι αξιοποιήσιμο σε τομείς όπως τα ναυτιλιακά, τα τουριστικά και όχι μόνο, αφού και τα αγροτικά προϊόντα ευδοκιμούν χάρη στο εύκρατο κλίμα που έχουμε.Η πολιτική που θα έπρεπε να ασκηθεί σε τέτοια θέματα θα ήταν δέον να είναι άκρως εθνωφελής και κατ’ επέκταση εθνοσωτήριος προκειμένου να ανακάμψει αφενός το ελληνικό πνεύμα, αφετέρου να αναστηλωθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη και να είναι κυρία της ίδιας της της σύστασης.
Σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι πρέπον να δίνουμε βάση στις ρίζες μας, να είμαστε πρωτίστως Έλληνες και έπειτα Ευρωπαίοι “υπήκοοι”.Επειδή όμως αυτά εκλείπουν προς το παρόν, οδηγούμαστε σε αφανισμό του έθνους μας, του ελληνικού φύλου, του αρχαιότερου όλης της Ευρώπης. Οφείλουμε σε εμάς να προασπίσουμε τους βασικότερους θεσμούς του ελληνικού κράτους: την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια. Έτσι ακριβώς λοιπόν, η οικογένεια θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται στο μέγιστο βαθμό παρά τις δυσχέρειες που υπάρχουν. 
Έχει προταθεί κατά καιρούς να υπάρξει υπουργείο σχετικό με την οικογένεια ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υπογεννητικότητας όπως παραδείγματος χάρη τις διαδικασίες υιοθεσίας κλπ. Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο η οικογένεια που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί να ευνοείται στην πράξη κι όχι θεωρητικά από τις μεταρρυθμίσεις και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αφορούν στους τριτέκνους ή στους πολυτέκνους. Ας μην λησμονούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό διαζυγίων και κατά συνέπεια ανολοκλήρωτων γάμων οφείλεται σε αίτια οικονομικά.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει οικονομετρικά τους πολίτες της και να αποκτήσει πρόσωπο με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα.Εν ολίγοις, η μείωση του ελληνικού έθνους σε ποσοστιαίο επίπεδο οφείλεται κατ’ εξοχήν σε οικονομικής φύσης αίτια. Δεν υπάρχει υποδομή που να υποστηρίζει την ανάπτυξη του ελληνικού λαού. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο προβληματισμός “μπαίνει σε δεύτερη μοίρα”.
Τι όμως αυτό που επιφυλάσσει όμως αυτή η πολιτική που ασκείται; Τα στοιχεία που έχουμε είναι αποθαρρυντικά. Αρκεί μόνο να παραθέσουμε ότι το ποσοστό γονιμότητας ανά γυναίκα είναι 1,4 στην Ελλάδα του 2014, όμως για να εξακολουθήσει να υφίσταται ένας λαός θα πρέπει το ποσοστό να είναι τουλάχιστον 2,3. Η ψαλίδα είναι τεράστια και δύσκολο να καλυφθεί από χρόνο σε χρόνο.
Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, ο αμιγής ελληνικός λαός που ομιλεί τη νέα ελληνική γλώσσα και πιστεύει στην Ορθοδοξία θα αφανιστεί σε 25 χρόνια. Θέση θα πάρει ο “ελληνισμός” με στοιχεία μουσουλμανισμού και λαογραφικά συστατικά γειτόνων χώρων, πολιτισμικό αμάλγαμα που δε θα θυμίζει Ελλάδα. Θα θυμίζει βαλκάνια, Ανατολή αλλά όχι Ελλάδα.
Ο συγκερασμός πολιτισμών σε κάθε ψυχή πατριώτη και εθνιστή δεν είναι θεμιτός. Θέλουμε μια Ελλάδα που να στηρίζει αυτούς που είναι Έλληνες στην ψυχή και στην καταγωγή πρώτα κι από το πλεόνασμά της (το αληθινό κι όχι το τεχνητό της Ελλάδας του success story) να φροντίζει τους μετανάστες που λαθραία έλαβαν ελληνική ιθαγένεια και διεκδικούν τα επιδόματα και τις φοροελαφρύνσεις που θα συνάδουν με τις ανάγκες τους. Θέλουμε τους Έλληνες να σταθούν στα πόδια τους, να γίνουν πάλι αυτάρκεις και ως λαός και ως κράτος.
Όσα βιώνουμε ως χώρα θυμίζουν μια γενοκτονία υποβεβλημένη με έμμεσο τρόπο: πολιτικά. Αξίζει να θυμηθούμε ότι σε εννέα χρόνια από τους Νεότουρκους έχασαν τη ζωή τους περίπου τριακόσιες χιλιάδες Πόντιοι. Κατά προσέγγιση: 35.000 άνθρωποι το χρόνο θανατώνονταν. Χαρακτηρίστηκε και αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία. Έμεινε στη σύγχρονη ιστορία ως η γενοκτονία των Ποντίων.
Σε τι διαφέρει αυτό από τη σύγχρονη υπέρμετρη μείωση του ελληνικού πληθυσμού; Ουσιαστικά σε τίποτα. Ο τρόπος αφανισμού διαφέρει. Η ελληνική γενοκτονία είναι γεγονός. Τραγικό στοιχείο επίσης αποτελεί το γεγονός ότι πολλές ανθρώπινες απώλειες οφείλονται σε αυτοκτονίες. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικογένειες είναι καταστροφικά. Εξοντωτικά τόσο για την οικογένεια όσο και για την ψυχολογία των μελών της.
Αυτό είναι το success story της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό όμως που προκαλεί τους μεγαλύτερους προβληματισμούς είναι το γιατί δεν αντιδρούμε εφόσον όλα αυτά είναι γνωστά. Είναι καιρός να δηλώσουμε τη βούλησή μας και να λάβουμε θέση σε όλα τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την επόμενη γενιά αλλά και τη συνέχιση του έθνους. Αποτελεί απόφαση ευθύνης, αποτελεί απόφαση που θα διαδραματίσει ρόλο στην ιστορία που θα γράψουν οι ιστοριογράφοι του μέλλοντος.
Οι Έλληνες πολίτες έρχονται ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με κομβικά ζητήματα. Στην απειλή οφείλουμε να είμαστε συνασπισμένοι. Αρμόζει να βάλουμε σε προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να εμποδίσουμε τη μείωση του πληθυσμού. Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή με το να παρέχει ελαφρύνσεις στις πολυμελείς οικογένειες.

Περισσότερα: 25 χρόνια έμειναν μέχρι το τέλος του Ελληνισμού

   

Στην Ηλεία πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών

Στη φωτογραφία πίσω από τα σκουπίδια διακρίνεται νοσοκομείο με πολλές ελλείψεις σε ιατρούς!Τα σκουπίδια προφανώς υπάρχουν για ντεκόρ απαιτητικών φωτογράφων.

Περισσότερα: Στην Ηλεία πάνω από όλα είναι η υγεία των πολιτών

   

Δεν έχουμε γιατρούς στην Ηλεία

Αποκλείεται.Στην Ηλεία είμαστε όλοι γιατροί και όλοι νοσοκόμοι.Καλά πέρα από την πλάκα για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο Υπουργός Υγείας κ.Άδωνης Γεωργιάδης τι εγκαινίαζε στην Αμαλιάδα;

Περισσότερα: Δεν έχουμε γιατρούς στην Ηλεία

   

Ο Γιώργος Κοντογιάννης επιμένει να ρωτά για την υγεία σε έναν νομό πουδεν ενδιαφέρεται που δεν έχει πρωτοβάθμια υγεία


Μα αν ενδιαφερόταν ο Ηλείος για την υγεία κ.Κοντογιάννη θα έκανε μια διαμαρτυρία, μια κατάληψη κάτι.Δεν ενδιαφέρεται ο Ηλείος για την υγεία των παιδιών του δυστυχώς.Άλλα τον απαςχολούν!!!
Να καλυφθούν όλα τα κενά στο Νοσοκομείο Πύργου
​Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Πύργου ζητεί για άλλη μια φορά με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.​Στην Αναφορά του ο Γιώργος Κοντογιάννης διαβίβασε την επιστολή του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας (Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου) στην οποία καταγράφονται αναλυτικά όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό στην παθολογική, χειρουργική και καρδιολογική κλινική, καθώςκαι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μεσογειακής Αναιμίας.
​Ο Ηλείος Βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες ενέργειες από το Υπ. Υγείας, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, το οποίο με αυταπάρνηση προσπαθεί υπό αντίξοες συνθήκες να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες της Ηλείας.​Τέλος ο Γιώργος Κοντογιάννης επισημαίνει για πολλοστή φορά την ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας, καθώς σχεδόν σε όλα παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και πως παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν στις προσλήψεις, είναι αναγκαίο να βρεθεί κάποια φόρμουλα που θα εξαιρέσει τον τομέα της υγείας από τους περιοριστικούς κανόνες που ισχύουν για τοΔημόσιο.

Περισσότερα: Ο Γιώργος Κοντογιάννης επιμένει να ρωτά για την υγεία σε έναν νομό πουδεν ενδιαφέρεται που δεν έχει πρωτοβάθμια υγεία

   

Αγιοποιήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σχολικούς φύλακες

Μετά την αγιοποιήση εκ των πραγμάτων του πρώην Πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπάνδρέου, ήρθε σήμερα και η ώρα του Κυριάκου να "αγιοποιηθεί" από τους σχολικούς φύλακες.

Περισσότερα: Αγιοποιήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από σχολικούς φύλακες

   

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με αυτούς ήπιε καφέ ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα


Στην Πάτρα βρέθηκε χθες για λίγες ώρες ο Πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τη συζυγό του Άντα προκειμένου να παραστούν στο μνημόσυνο για τους γονείς της Άντας Παπαπάνου.

Το μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στον Ι.Ν. Αγγέλων στο Α' Νεκροταφείο τελέστηκε παρουσία λίγων συγγενών .
Αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε για καφέ σε κατάστημα της παραλιακής με τους Παντελή Πρέζα, Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα, Διονύση Γράψα, Σοφοκλή Τσιμπλοστεφανάκη και Νίκο Μπάστα.
πηγή : flamiskonstantinos.blogspot.grhttp://tsipashlias.blogspot.gr/2014/07/blog-post_4728.html

Περισσότερα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με αυτούς ήπιε καφέ ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα

   

Δείτε την αφή της Ολυμπιακής φλόγας το 1968

Κι άλλο σπάνιο βίντεο με το ταξίδι της φλόγας να ξεκινά από την Αρχαία Ολυμπία ...Περισσότερα: Δείτε την αφή της Ολυμπιακής φλόγας το 1968

   

Πώς να παγώσετε τα αναψυκτικά σε 2 λεπτά Video

Τα αναψυκτικά και οι μπύρες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, δεν μπορούν να καταναλωθούν ζεστά. Αν το ψυγείο είναι γεμάτο ή εάν έχετε ξεχάσει εκτός ψυγείου τις μπύρες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το βίντεο που ακολουθεί, αποκαλύπτει το μυστικό για το πώς μπορεί ένα αναψυκτικό να παγώσει σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 2 λεπτά!

Παίρνουμε μία μικρή λεκάνη και βάζουμε μέσα νερό. Προσθέτουμε πάγο και δυο-τρεις κουταλιές αλάτι. Το ανακατεύουμε, περιμένουμε λίγο, τοποθετούμε μέσα το κουτί με το αναψυκτικό και αφήνουμε τη …χημεία να κάνει τη δουλειά της.

Αρκούν δύο λεπτά και το αναψυκτικό αποκτά ιδανική θερμοκρασία.

topontiki.gr

Περισσότερα: Πώς να παγώσετε τα αναψυκτικά σε 2 λεπτά Video

   

Ακριβαίνει κατά 11 το ρεύμα από 25 Ιουλίου για μικρές καταναλώσεις

Αυξήσεις της τάξης του 11% για τους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και μειώσεις έως 3,4 % στα τιμολόγια της ΔΕΗ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για την ηλεκτροδότηση κοινόχρηστων χώρων ισχύουν από 25 Ιουλίου 2014. 

Τα οικιακά τιμολόγια για όσους έχουν κατανάλωσημεγαλύτερη από 800 κιλοβατώρες, το νυχτερινό τιμολόγιο όπως και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παραμένουν αμετάβλητα, ενώ όσοι έχουν κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες μπορούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Τις αλλαγές στις χρεώσεις ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, σε εφαρμογή της πολιτικής για εξάλειψη των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια. Δηλαδή της επιβάρυνσης μιας κατηγορίας καταναλωτών σε όφελος μιας άλλης που ουσιαστικά επιδοτείται. 

Πηγή: tovima.grhttp://hassapis-peter.blogspot.gr/2014/07/11-25.html

Περισσότερα: Ακριβαίνει κατά 11 το ρεύμα από 25 Ιουλίου για μικρές καταναλώσεις

   
Ασπίδα. Το πρώτο μυστικό όπλο των Ελλήνων

Ασπίδα Το πρώτο μυστικό όπλο των Ελλήνων


του Παντελή ΚαρύκαΗ ασπίδα απετέλεσε αχώριστο σύντροφο του Έλληνα πολεμιστή από την στιγμή της υιοθέτησής της. Οι πρώτες γνωστές ελληνικές ασπίδες ήταν οι πυργόσχημες ασπίδες, όπως αυτές που εικονίζονται στην περίφημη τοιχογραφία της νηοπομπής από το Ακρωτήρι της Θήρας (18ος αιώνας π.Χ.). Ακολούθησε η περίφημη μυκηναϊκή οκτώσχημη, η οποία σηματοδότησε πραγματική επανάσταση στον τομέα της τακτικής και η οποία αποτελεί την γενεσιουργό αιτία της οπλιτικής φάλαγγας.
Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε σε μια μελέτη βασισμένη στην ομηρική περιγραφή περί της ασπίδας του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου, η οποία είχε ως σκοπό να ανιχνεύσει την αντοχή των περιγραφομένων ασπίδων. Την εποπτεία του πειράματος είχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Στεφ. Παϊπέτης.
Η ασπίδα του Αχιλλέα, βάσει της ομηρικής περιγραφής, ήταν κατασκευασμένη από πέντε στρώσεις μετάλλων, δύο εξωτερικά από ορείχαλκο, δύο από μαλακό κασσίτερο και μιας από χρυσό. Η επιλογή των υλικών δεν έγινε τυχαία, όπως απέδειξε το σύγχρονο πείραμα. Τα στρώματα του ορειχάλκου αποτελούσαν το σκληρό «κέλυφος» της ασπίδας, ενώ τα στρώματα των μαλακών μετάλλων, χρυσού και κασσίτερου αποτελούσαν το στρώμα απορρόφησης της κινητικής ενέργειας των εχθρικών βλημάτων.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησαν ένα λογισμικό υπόδειγμα. Κατ’ αρχήν υπολόγισαν την κινητική ενέργεια που παράγει ένας σύγχρονος πρωταθλητής του ακοντισμού, όταν εξακοντίζει το ακόντιο του. Κατόπιν προσάρμοσαν το ποσό ενεργείας επί του λογισμικού τους υποδείγματος. Το συμπέρασμα δε στο οποίο κατέληξαν επιβεβαιώνει απολύτως την ομηρική περιγραφή, σύμφωνα με την οποία όταν οι Τρώες Έκτωρ και Αστεροπαίος εξακόντισαν τα ακόντια τους κατά του Αχιλλέα, η ασπίδα του τελευταίου απορρόφησε τα πλήγματα, χωρίς να τρυπηθεί. Και το λογισμικό υπόδειγμα επίσης δεν τρυπήθηκε, αλλά οι στρώσεις των διαφορετικών υλικών του απορρόφησαν το πλήγμα.
Ο καθηγητής Παϊπέτης υπολόγισε ότι το πάχος του κάθε στρώματος δεν ήταν μεγαλύτερο του 1mm, έτσι ώστε το συνολικό πάχος της μεταλλικής επένδυσης της ασπίδας να μην ξεπερνά τα 5mm μειώνοντας δραματικά το βάρος και αυξάνοντας τη χρηστικότητά της.Όσον αφορά την ασπίδα του Αίαντα Τελαμώνιου, η ομηρική περιγραφή ήθελε την πυργόσχημη ασπίδα του κατασκευασμένη από επτά στρώσεις δερμάτων βοδιών και μια εξωτερική στρώση ορειχάλκου. Στην περίπτωση αυτή οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών κατασκεύασαν ένα υπόδειγμα της ασπίδας, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά. Κατόπιν με την βοήθεια αεροβόλου όπλου βλήθηκε κατά της ασπίδας ορειχάλκινο βλήμα. Το αεροβόλο όπλο προσέδιδε στο βλήμα την απαραίτητη κινητική ενέργεια, την ανάλογη με αυτή με την οποία ένας σύγχρονος πρωταθλητής του ακοντισμού θα εκτόξευε το ακόντιό του. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εκπληκτικό. Το βλήμα σταματήθηκε στο έβδομο στρώμα δέρματος, ακριβώς όπως ανέφερε ο Όμηρος ότι συνέβη όταν ο Αινείας έριξε το ακόντιο του κατά του Αίαντα στην μεταξύ τους συμπλοκή!Αποδείχτηκε λοιπόν ότι οι Έλληνες τεχνίτες, από τους μυκηναϊκούς τουλάχιστον χρόνους είχαν γνώση της αντοχής των υλικών, σε βαθμό να τοποθετούν το κάθε υλικό, ώστε και το βάρος να μειώνουν και την αντοχή να μεγιστοποιούν. Η αρχή αυτή διατηρήθηκε και στις μεταγενέστερες αργολικές ασπίδες, οι οποίες άλλωστε αποτελούσαν εξέλιξη της ασπίδας του Αχιλλέα. Και αυτές ήταν κατασκευασμένες από ξύλινο σκελετό, επί του οποίου επιστρωνόταν φύλλα μετάλλου.
hellasforce.gr

Περισσότερα: Ασπίδα Το πρώτο μυστικό όπλο των Ελλήνων

   

Sportnews


article thumbnail

Η χθεσινή ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο (1-2) ήταν η τρίτη φετινή για τους «πράσινους» στο  [ ... ]article thumbnail

Κοντά στην ισοφάριση ενός μεγάλου ρεκόρ βρίσκεται ο Ολυμπιακός, ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει τον Άρη στο «Κ [ ... ]article thumbnail

Στην κυριαρχία του Πλατανιά στο δεύτερο ημίχρονο απέδωσε την άνετη νίκη επί της SKODA Ξάνθη ο Νίκος Αναστόπουλο [ ... ]


Οικονομια


article thumbnail

Επί τάπητος στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που εμποδίζουν την εκταμίευση της δόσ [ ... ]article thumbnail

Επί τάπητος κατά τη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να τεθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισεκατομμυ [ ... ]article thumbnail

Κατά τη δίωρη συνάντηση στο ΥΠΑΝ, κυβέρνηση και τρόικα δεν μπόρεσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές που τις χωρίζ [ ... ]


chat